Full Conference Agenda

SMX Social Media Marketing: Long Beach, CA, April 22 - 23

SMX Social Media Marketing - Day 1

Agenda - April 22nd, 2008

7:30am-9:00am
(1 hr 30 min)
Breakfast & Registration
9:00am-10:20am
(1 hr 20 min)

Social Media Marketing Essentials
Customers interacting with brands -- that’s marketing in the 21st century. And SMM is key to fostering brand/customer conversations. This session will orient you to the world of social media. You'll learn the leading sites, the functionality they provide, and best practices for interacting in these virtual places.

Moderator:
Danny Sullivan, Editor-in-Chief, Search Engine Land

Speakers:
Rand Fishkin, Co-Founder and CEO, SEOmoz
10:20am-10:40am
(20 min)
Break
10:40am-12:00pm
(1 hr 20 min)

Linkbait - Chumming for Traffic on Social Media Sites
Attracting visitors on social media sites involves using the right bait -- linkbait. Compelling content is best. Added benefit: it appeals to bloggers too. Do it right and they'll link to you, enhancing the prominence of your brand and driving traffic to your site. This session explains linkbaiting and provides examples and ideas to help you craft your own bait.

Moderator:
Danny Sullivan, Editor-in-Chief, Search Engine Land

Speakers:
Brent Csutoras, Online Marketing Specialist, BrentCsutoras.com
Jane Copland, Search Marketing Consultant, SEOmoz
Cameron Olthuis, CEO, Factive Media
12:00pm-1:15pm
(1 hr 15 min)
Lunch
1:15pm-2:40pm
(1 hr 25 min)

Extra! Extra! The Social News Sites
Digg, Propeller, Reddit, Newsvine and others allow community members to share and rate news stories. They are primary news sources and influential outlets that must be considered by marketers. But don't expect to post your old-school press release and get a good response! Learn how these sites work and how to best tailor your message for maximum visibility on them.

Moderator:
Danny Sullivan, Editor-in-Chief, Search Engine Land

Speakers:
Neil Patel, CTO, Advantage Consulting Services
Chris Winfield, Co-Founder and President, 10e20
2:40pm-3:00pm
(20 min)
Break
3:00pm-4:20pm
(1 hr 20 min)

A Marketer’s Guide to Social Bookmarking & Tagging
Consumers are sharing best-of-Web content with bookmarking and tagging sites like Del.icio.us and StumbleUpon. Flickr, YouTube and Technorati tap into "tagging" to categorize material, so people interested in topics can locate community finds. This session is a marketer’s guide to using bookmarking and tagging effectively.

Moderator:
Danny Sullivan, Editor-in-Chief, Search Engine Land

Speakers:
Guillaume Bouchard, CEO, NVI
Michael Gray, President, Atlas Web Service
Neil Patel, CTO, Advantage Consulting Services
4:20pm-4:40pm
(20 min)
Break
4:40pm-6:00pm
(1 hr 20 min)

Keynote - Social Search: The Human Challengers
How can social interaction improve searching. In this session, representatives of leading social search engines take questions from the audience on how this new generation of search engines is working and developing.

Moderator:
Chris Sherman, Executive Editor, Search Engine Land
Danny Sullivan, Editor-in-Chief, Search Engine Land

Speakers:
Jason Calacanis, Founder and CEO, Mahalo
Steven Marder, Co-Founder and CEO, Eurekster
Jimmy Wales, Founder, Wikia Search
6:00pm-7:00pm
(1 hr)

Networking Cocktail Reception

SMX Social Media Marketing - Day 2

Agenda - April 23, 2008

8:00am-9:00am
(1 hr)
Breakfast
9:00am-10:20am
(1 hr 20 min)

Effectively Leveraging Social Networking
Facebook, MySpace, LinkedIn, Twitter and others allow people to connect with others and foster networks of friends or colleagues. Participate appropriately, and your company will find "friends" interested in what you have to say (and sell). Cross the line and the mob may turn on you and reject your message. In this session you'll learn to network and participate in an acceptable and effective manner.

Moderator:
Danny Sullivan, Editor-in-Chief, Search Engine Land

Speakers:
Barbara Boser, Social Media Director, 3 Dog Media, LLC
Michael Gray, President, Atlas Web Service
Cindy Krum, Senior SEO Analyst, Blue Moon Works
Randy Woods, Executive Vice President, non-linear creations
10:20am-10:40am
(20 min)
Break
10:40am-12:00pm
(1 hr 20 min)

Evangelist - The Marketer’s Role in SMM
Want to be really successful in social media marketing? You need to be an evangelist and activity participate in communities, forums and blogging. Leave this session knowing how to evolve from community observer to community participant and influencer.

Moderator:
Danny Sullivan, Editor-in-Chief, Search Engine Land

Speakers:
David Berkowitz, Director of Emerging Media and Client Strategy, 360i
Rob Key, CEO, Converseon
Adam Sherk, Search and PR Strategist, Define Search Strategies
12:00pm-1:15pm
(1 hr 15 min)
Lunch
1:15pm-2:15pm
(1 hr)

Micro Communities
Pick an interest area, and there’s probably a social media site that’s serving a community around it. These sites might be "micro" in size compared to some of the large, well-known services, but they have passionate members who might also be a more targeted audience that you wish to reach. This session tours some of the many smaller communities out there.

Moderator:
Danny Sullivan, Editor-in-Chief, Search Engine Land

Speakers:
Rand Fishkin, Co-Founder and CEO, SEOmoz
2:15pm-2:30pm
(15 min)
Break
2:30pm-4:00pm
(1 hr 30 min)

Wikipedia, Yahoo Answers & Answer Sharing
Web users rely on community-contributed-content sites such as Wikipedia and Yahoo Answers. These sites enable you to communicate directly with an engaged audience. But contribute to the conversation with care. Too much spin and you're credibility will be shot-and your brand damaged. You'll come away from this session knowing how these influential sites work and how to participate constructively.

Moderator:
Danny Sullivan, Editor-in-Chief, Search Engine Land

Speakers:
Lise Broer "Durova", Administrator, Wikipedia
Jonathan Hochman, Founder and President, Hochman Consultants
Matt McGee, SEO Manager, Marchex
Jeff Muendel, Search and Online Marketing Analyst, Netconcepts
4:00pm-4:20pm
(20 min)
Break
4:20pm-5:00pm
(40 min)

Wikipedia Clinic
Wikipedia is powerful. Concerned about how your company or service is portrayed? Wikipedia experts answer your questions and take you live to the site for advice on how to interact with the service.

Moderator:
Danny Sullivan, Editor-in-Chief, Search Engine Land

Speakers:
Lise Broer "Durova", Administrator, Wikipedia
Jonathan Hochman, Founder and President, Hochman Consultants
Jeff Muendel, Search and Online Marketing Analyst, Netconcepts