SMX West 2014 Agenda At-A-Glance

ready to go? register now!

Workshops@SMX West

Monday, March 10 ­- 8:30am to various

Take a deep dive on SEO, PPC, content marketing and international search at an SMX Workshop. Conducted by recognized thought leaders in their fields, these educational resources offer best-practices training and critical industry networking opportunities. Check out the line-up.

SMX Orientation: Optimizing Your Conference Experience

Monday, March 10 ­- 5:30pm to 6:00pm

First time SMX? Get the scoop on accessing presentations, Wifi, power food, networking and great content. Plus you’ll meet part of the SMX team as well as other “first-timers” and start making connections before the show starts. Open to All Access attendees and speakers.

SMX Meet & Greet

Monday, March 10 – 6:00pm to 7:00pm

Start your SMX West experience off right! Arrive early, pick-up your registration materials, and join us on the 2nd floor Ballroom Foyer of the San Jose Marriott (301 South Market Street), for an informal evening reception with fellow attendees, speakers and invited guests. This event is open to All Access holders and exhibitors.

Sponsored by
Sponsored by Bruce Clay

Time Digital Marketing Summit Track presented by Marketing LandSearch Marketing Boot CampSocial Media Marketing Boot Camp presented by Marketing LandPlus Session Track
7:00am-9:00am
(2 hr)
Breakfast & Registration
9:00am-10:30am
(1 hr 30 min)
(9:00-9:25) From Content Marketing to Media Company

(9:30-9:55) The Coming Paradigm Shift In Mobile Marketing

(10:00-10:25) Revolutionizing Decision Making: How The Analyst Will Take Over Business
Keyword Research & Copywriting For Search Success
Focus: SEO
Social Media 101
Focus: SEM
TBA
10:30am-11:00am
(30 min)
Refreshment Break

Buzz Sponsored by

aimClear

11:00am-12:00pm
(1 hr)
(11:00-11:25) The Display Ad Of The Future: It’s All About You

(11:30-11:55) Email & The Audience Imperative
Link Building Fundamentals
Focus: SEO
The Essential Guide To Social Media Etiquette
Focus: SEM
Understanding Search Analytics: Making Better Data Driven Decisions
Covario
Expo+
Noon-1:30pm
(1 hr 30 min)
Expo Hall Sponsored by:
Stone Temple Consulting
Lunch, Expo Hall & SMX Theater Opens

(open to Expo+ pass holders)
What’s this?

1:30pm-3:00pm
(1 hr 30 min)
(1:30-1:55) Local & The Place Of Humans

(2:00-2:25) The Coming Online Video Tsunami

(2:30-2:55) Why “Going Viral” Means More Than Getting Pageviews
Paid Search Fundamentals
Focus: SEM
Facebook for Business & Other Paid Social Media Opportunities
Focus: SEM
Link Building In 2014. What's New, What's Not.
Page One Power
Expo+
3:00pm-3:30pm
(30 min)
Expo Hall Sponsored by:
Stone Temple Consulting

Buzz Sponsored by

aimClear

Refreshments, Expo Hall & SMX Theater Time

(open to Expo+ pass holders)
What’s this?

3:30pm-4:45pm
(1 hr 15 min)
(3:30-3:55) All Search Is Now Social

(3:55-4:20) Looking Forward: What’s Next for Paid Search in 2014?

(4:25-4:45) The SEO Revolution Will Not Be Televised
Search Engine Friendly Web Design
Focus: SEO
Twitter for Business
Focus: SEM
Panda, Penguin & Penalties
Stone Temple Consulting
Expo+
4:45pm-5:00pm
(15 min)
Break
5:00pm-6:00pm
(1 hr)

Contest Winner announced!

Keynote: A Conversation With Google Search Chief Amit Singhal
Focus: All

(open to Expo+ pass holders)
What’s this?

6:00pm – 7:00pm
(1 hr)
SMX Expo Hall Reception
Sponsored by:
Stone Temple Consulting
Expo Hall Reception

Meet the market leading solution providers exhibiting at SMX West, while enjoying a beverage, snacks and networking.
Time SEO TrackPaid Search TrackMobile Search TrackPotpourri TrackPlus Session Track:
Learn With Google
7:00am-9:00am
(2 hr)
Breakfast & Registration
9:00am-10:15am
(1 hr 15 min)
Long-Term SEO: How To Win For Years, Not Days
Focus: SEO
Keeping Your Edge Sharp: Revisiting Fundamentals Of Paid Search
Focus: SEM
Best Practices For Mobile SEO
Focus: SEO
Big Company/Big Brand Success Case Studies
Focus: BOTH
The Profit Driven Marketer: Being There In More Moments That Matter
Learn With Google
Expo+
10:15am-10:45am
(30 min)
Expo Hall Sponsored by:
Stone Temple Consulting

Buzz Sponsored by

aimClear

Refreshments, Expo Hall & SMX Theater Opens

(open to Expo+ pass holders)
What’s this?

10:45am-Noon
(1 hr 15 min)
Earning Links, Not Building Links
Focus: SEO
Improve Your PPC Results With Call, Images & Other Ad Extensions
Focus: SEM
App Store Optimization
Focus: SEO
Small Company; Big Results
Focus: SEM
Don't Miss The Shift: Capturing & Converting Multi-screen Consumers
Learn With Google
Expo+
Noon-1:30pm
(1 hr 30 min)
Expo Hall Sponsored by:
Stone Temple Consulting
Lunch & Expo Hall & SMX Theater Time

(open to Expo+ pass holders)
What’s this?

1:30pm-2:45pm
(1 hr 15 min)
Life Beyond Google: Diversifying Your SEO Efforts
Focus: SEO
Best Practices With Bing Ads
Focus: SEM
Capturing The Mobile Paid Lead
Focus: SEM
Top Social Tactics For The Search Marketer
Focus: SEM
Maximizing Sales By Reaching & Engaging Qualified Customers
Learn With Google
Expo+
2:45pm – 3:30pm
(45 min)
Expo Hall Sponsored by:
Stone Temple Consulting

Buzz Sponsored by

aimClear

Refreshments & Expo Hall Time (Expo Hall closes at 4:00pm)

(open to Expo+ pass holders)
What’s this?

3:30pm-4:45pm
(1 hr 15 min)
Life After Not Provided
Focus: SEO
Creating, Testing And Optimizing Paid Search Ads
Focus: SEM
Measuring The Mobile Lead
Focus: SEM
Social Meets Search: Where Are We Now; Where Are We Going?
Focus: SEM
Attribution Strategies To Inform Your Search & Digital Advertising Investments
Learn With Google
Expo+
4:45pm-5:00pm
(15 min)
Break
5:00pm-6:00pm
(1 hr)
Evening Forum With Danny Sullivan
Focus: BOTH

(open to Expo+ pass holders)
What’s this?

9:00pm-11:00pm
(2 hr)
SMX After Dark

Join us for SMX After Dark for beverages, munchies and great conversation. The party will take place at the Motif Lounge, 389 South 1st Street, about a block from the convention center.


We will also be collecting voluntary donations for the Dana Lookadoo recovery fund at the party. A long-time member of the SEO community, Dana suffered a near-fatal bike accident back in November 2013. Read more about Dana’s experience here, and stay tuned for details on how we plan to help!


SMX After Dark is open to All Access passholders, speakers and exhibitors only.

Time SEO TrackPaid Search TrackTools TrackSpecialty Search TrackClinic Track
7:30am-9:00am
(1 hr 30 min)
Breakfast & Registration
9:00am-10:15am
(1 hr 15 min)
What Is Hummingbird & The Entity Search Revolution
Focus: SEO
Breathing New Life Into A Tired Paid Search Campaign
Focus: SEM
What’s In My Keyword Research Toolbox
Focus: SEM
YouTube Success Stories For Marketers
Focus: SEO
SEO Site Clinic
Focus: SEO
10:15am-10:45am
(30 min)
Refreshments

Buzz Sponsored by

aimClear

10:45am-Noon
(1 hr 15 min)
Structured Data Super Session: What You Need To Be Doing Now
Focus: SEO
Power Boosting Sales With PLAs
Focus: SEM
What’s In My SEM Toolbox?
Focus: SEM
Making Sense Of The Local Landscape
Focus: SEO
Social Media Clinic
Focus: SEM
Noon-1:30pm
(1 hr 30 min)
Lunch
1:30pm-2:45pm
(1 hr 15 min)
Meet The Search Engines
Focus: SEO
Pro-level Tips For Succeeding At Retargeting
Focus: SEM
What’s In My SEO Toolbox?
Focus: SEO
Maximizing Sales Through Amazon & eBay
Focus: SEO
PPC Tune-Up Clinic With The SMX Mechanics
Focus: SEM
2:45pm-3:15pm
(30 min)
Refreshments

Buzz Sponsored by

aimClear

3:15pm-4:30pm
(1 hr 15 min)
Meet The SEOs
Focus: SEO
Where’s Paid Search Going In 2014?
Focus: SEM
Extreme Excel Excellence
Focus: SEM
NO SESSION Link Building Clinic
Focus: SEO
4:30pm-4:45pm
(15 min)
Session Break
4:45pm-6:00pm
(1 hr 15 min)
Best of Show: Top SMX Takeaways
Focus: BOTH

Focus alerts you to the topic categories of each session:

  • “SEO” sessions focus on using search engine optimization (SEO) to generate traffic from the “free,” “organic,” “natural” or “editorial” listings.
  • “SEM” sessions focus on generating traffic through paid search advertising, sometimes also called PPC (pay-per-click) advertising.
  • “BOTH” are sessions are about issues applicable generally to search marketing overall, covering both SEO and SEM issues.

Level indicates how much knowledge you need to benefit most from the session:

“ANY” sessions are suitable for those with any skill level in SEM. Beginners will understand what’s explained, but the sessions are also helpful to intermediate and advanced people.

"INTERMEDIATE" sessions are designed for those with working experience in search marketing. Don’t feel you’re intermediate level? If you’ve attended sessions in the SMX Boot Camp track, you’ll be better prepared for intermediate sessions.

“EXPERT” sessions are for experienced search marketing pros. These sessions assume a high level of knowledge and don’t stop to explain the basics.

Editorial & Sponsored Sessions

The vast majority of sessions at SMX are "editorial" ones, where speakers have been selected based on the quality of their content, and the session is organized by the SMX programming team. Editorial sessions do not have paid spots, no speaking slots are sold.

The Plus Session Track offers sessions that are paid speaking slots, where the content is produced by the sponsor themselves. These sessions are open to those with full conference passes and those with Expo+ passes. Solution Spotlights are brief paid introductions given by sponsors and exhibitors.

Track Sponsors have their company associated with a particular track, in the way that sponsors also are associated with the entire show. However, Track Sponsors do not program a track or have any editorial speaking slots on it. Similarly, show sponsors do not influence or control the overall editorial sessions.