SMX West 2015 Agenda At-A-Glance

ready to go? register now!

Workshops@SMX West

Monday, March 2 ­- 8:30am to various

Take a deep dive on SEO, AdWords, international search, social PPC, local search or social strategy at an SMX Workshop. Conducted by recognized thought leaders in their fields, these educational resources offer best-practices training and critical industry networking opportunities. Check out the line-up.

SMX Orientation: Optimizing Your Conference Experience

Monday, March 2 ­- 5:30pm to 6:00pm

First time SMX? Get the scoop on accessing presentations, Wifi, power food, networking and great content. Plus you’ll meet part of the SMX team as well as other “first-timers” and start making connections before the show starts. Open to All Access attendees and speakers.

SMX Meet & Greet

Monday, March 2 – 6:00pm to 7:00pm

Start your SMX West experience off right! Arrive early, pick-up your registration materials, and join us on the 2nd floor Ballroom Foyer of the San Jose Marriott (301 South Market Street), for an informal evening reception with fellow attendees, speakers and invited guests. This event is open to All Access holders and exhibitors.

Time SEO TrackPaid Search TrackSearch Marketing TrackSearch Marketing Boot CampPlus Session Track
7:00am-9:00am
(2 hr)
Breakfast & Registration
9:00am-10:15am
(1 hr 15 min)
The Growth Of Direct Answers: How Should SEOs React?
Focus: SEO
Optimizing Google PLAs And Shopping Campaigns
Focus: SEO
Better Together: SEO & SEM
Focus: All
Keyword Research & Copywriting for Search Success
Focus: SEO
TBA
10:15am-10:45am
(30 min)
Refreshment Break
10:45am-Noon
(1 hr 15 min)
Keyword Research for Better Content & Audience Engagement
Focus: All
TBA Eye Tracking Update: How Users View and Interact with Contemporary Google Search Results
Focus: All
Link Building Fundamentals
Focus: SEO
TBA
Noon-1:30pm
(1 hr 30 min)
Lunch, Expo Hall & SMX Theater Opens

(open to Expo+ pass holders)
What’s this?

1:30pm-2:45pm
(1 hr 15 min)
(1:30-1:55) How Apple’s Changing Up Search: From Siri to Safari to Spotlight

(1:55-2:20) Google Now, Microsoft Cortana & The Predictive Search World

(2:20-2:45) Understanding & Leveraging Search By Voice
(1:30-1:55) Fun (And Profit!) with Dynamic Ads

(1:55-2:20) Client Onboarding: More Than Just Securing Account Access

(2:20-2:45) The State Of PPC In 2015 & Beyond
Keywords Are Dead – Long Live Concepts, Entities & Audiences!
Focus: SEO
Paid Search Fundamentals
Focus: SEM

Page One Power
Expo+
2:45pm – 3:30pm
(45 min)
Refreshments, Expo Hall & SMX Theater Time

(open to Expo+ pass holders)
What’s this?

3:30pm-4:45pm
(1 hr 15 min)
(3:30-3:55) SEO Platforms For Large Scale Websites

(3:55-4:20) Injecting SEO Into Your Organization’s DNA

(4:20-4:45) The Power & Persuasion of Infographics
The Great PPC Account Structure Debate
Focus: SEM
(3:30-3:55) Dr. Pete’s Guide To The Changing Google SERPs

(3:55-4:20) Extending Search Insights Beyond Your Website

(4:20-4:45) Avoiding Shady Search Marketing Practices
Search Engine Friendly Web Design
Focus: SEO

Stone Temple Consulting
Expo+
4:45pm-6:00pm
(1 hr 15 min)
SMX Expo Hall Reception


Meet the market leading solution providers exhibiting at SMX West, while enjoying a beverage, snacks and networking.

(open to Expo+ pass holders) What’s this?

Time SEO TrackPaid Search TrackConversion TrackMobile SEO & Local TrackLearn with Google
7:00am-9:00am
(2 hr)
Breakfast & Registration
9:00am-10:15am
(1 hr 15 min)
Creating Dazzling Content & Ensuring It’s Seen: Step By Step From The Audit To Analytics
Focus: SEO
Mastering AdWords Scripts
Focus: SEM
Conversion Rate Rockstars
Focus: SEM
Things You Don’t Know About Mobile SEO, But Should
Focus: SEO
Using Remarketing To Reengage Past Site Visitors
Learn With Google
Expo+
10:15am-10:45am
(30 min)
Refreshments, Expo Hall & SMX Theater Opens

(open to Expo+ pass holders)
What’s this?

10:45am-Noon
(1 hr 15 min)
Penguin Penalty Prevention: Link Acquisition & Audit Techniques You Need To Know
Focus: SEO
Boosting Reach & Performance with Bing Ads
Focus: SEM
Actionable Insights & Conversion Tactics for SEMs
Focus: SEM
Search Inside The App: From Google To Bing
Focus: SEO
Must-Haves For All Mobile Marketers
Learn With Google
Expo+
Noon-1:30pm
(1 hr 30 min)
Lunch & Expo Hall & SMX Theater Time

(open to Expo+ pass holders)
What’s this?

1:30pm-2:45pm
(1 hr 15 min)
Content Marketing & Promotion to Drive Quality Links
Focus: SEO
Deep Dive: Ad Bidding Strategies & Bid Modifiers
Focus: SEM
Actionable Insights & Conversion Tactics for SEOs
Focus: SEO
Deconstructing Pigeon, Google’s Local Search Algorithm
Focus: SEO
Proving Success Through Reporting and Analytics
Learn With Google
Expo+
2:45pm – 3:30pm
(45 min)
Refreshments & Expo Hall Time (Expo Hall closes at 4:00pm)

(open to Expo+ pass holders)
What’s this?

3:30pm-4:45pm
(1 hr 15 min)
How to Secure Your Site for Google’s HTTPS Algorithm
Focus: SEO
Deep Dive: Audience Segmentation For Retargeting ROI
Focus: SEM
Conversion Paths & Attributing The Search Assist
Focus: SEM
Let’s Talk Local Search: Super Therapy Session for Advanced Local Marketers
Focus: SEO
Design with a Mobile Mind: Converting Multiscreen Customers
Learn With Google
Expo+
4:45pm-5:00pm
(15 min)
Break
5:00pm-6:00pm
(1 hr)
Keynote: Bill Tancer, Author, Everyone’s A Critic
Focus: All

(open to Expo+ pass holders)
What’s this?

9:00pm-11:00pm
(2 hr)
SMX After Dark
SMX After Dark

Join us for SMX After Dark. There’ll be beverages, munchies, and great conversation.

Time SEO TrackMobile SEM & Paid Search TrackSocial Media TrackAnalytics TrackClinic Track
7:30am-9:00am
(1 hr 30 min)
Breakfast & Registration
9:00am-10:15am
(1 hr 15 min)
The Next Generation of Structured Data: Taking Markup To The Next Level
Focus: SEO
Getting The Most From Your Mobile PPC Ads
Focus: SEM
Better Together: Search & Social
Focus: All
Tactics to Simplify Complex Campaign Tracking
Focus: All
SEO Site Clinic
Focus: SEO
10:15am-10:45am
(30 min)
Refreshment Break
10:45am-Noon
(1 hr 15 min)
Conquering Today’s Technical SEO Challenges
Focus: SEO
Converting The Mobile SEM Visitor
Focus: SEM
Making It Happen: Search & Social
Focus: All
What’s In My Analytics Toolbox
Focus: All
Social Media Clinic
Focus: SEM
Noon-1:00pm
(1 hr)
Lunch & Expo Hall Time
1:00pm-2:00pm
(1 hr)
Meet The Search Engines
Focus: SEO
Retargeting Roundtable
Focus: SEM
YouTube Success Stories For Marketers
Focus: SEO
Expert Excel Essentials
Focus: All
SEM Tune–Up Clinic With The SMX Mechanics
Focus: SEO
2:00pm-2:30pm
(30 min)
Refreshment Break
2:30pm-3:30pm
(1 hr)
Meet The SEOs
Focus: SEO
Paid Search Roundtable
Focus: SEM
NO SESSION NO SESSION Link Building Clinic
Focus: SEO
3:30pm-3:45pm
(15 min)
Break
3:45pm-4:30pm
(45 min)
Best Of Show / Key SMX Takeaways
Focus: All

Focus alerts you to the topic categories of each session:

  • “SEO” sessions focus on using search engine optimization (SEO) to generate traffic from the “free,” “organic,” “natural” or “editorial” listings.
  • “SEM” sessions focus on generating traffic through paid search advertising, sometimes also called PPC (pay-per-click) advertising.
  • “BOTH” are sessions are about issues applicable generally to search marketing overall, covering both SEO and SEM issues.

Level indicates how much knowledge you need to benefit most from the session:

“ANY” sessions are suitable for those with any skill level in SEM. Beginners will understand what’s explained, but the sessions are also helpful to intermediate and advanced people.

"INTERMEDIATE" sessions are designed for those with working experience in search marketing. Don’t feel you’re intermediate level? If you’ve attended sessions in the SMX Boot Camp track, you’ll be better prepared for intermediate sessions.

“EXPERT” sessions are for experienced search marketing pros. These sessions assume a high level of knowledge and don’t stop to explain the basics.

Editorial & Sponsored Sessions

The vast majority of sessions at SMX are "editorial" ones, where speakers have been selected based on the quality of their content, and the session is organized by the SMX programming team. Editorial sessions do not have paid spots, no speaking slots are sold.

The Plus Session Track offers sessions that are paid speaking slots, where the content is produced by the sponsor themselves. These sessions are open to those with full conference passes and those with Expo+ passes. Solution Spotlights are brief paid introductions given by sponsors and exhibitors.

Track Sponsors have their company associated with a particular track, in the way that sponsors also are associated with the entire show. However, Track Sponsors do not program a track or have any editorial speaking slots on it. Similarly, show sponsors do not influence or control the overall editorial sessions.