New York, NY: Sept. 29 - Oct. 1, 2015

Jacob Javits Convention Center

SMX East 2015 Agenda At-A-Glance

Workshops@SMX East

Monday, September 28 ­- 9:00am to various

Take a deep dive on SEO, AdWords, international search, Social PPC or local search at an SMX Workshop.


SMX Meet & Greet

Monday, September 28 – 6:00pm to 7:00pm

Sponsored By
Bing

Start your SMX East experience off right! Arrive early, pick-up your registration materials, and join us for an informal evening reception with fellow attendees, speakers and invited guests. This event is open to All Access holders and exhibitors.


SMX Orientation: Optimizing Your Conference Experience

Tuesday, September 29 – 8:30am to 8:50am ­- Conference Room 1A21

First time at SMX? Get the scoop on accessing presentations, WiFi, power food, networking and great content. Plus you’ll meet part of the SMX team as well as other “first-timers” and start making connections before the show starts. Open to All Access attendees and speakers.
 

SMX East Agenda – Tuesday, September 29, 2015
Expo Hall Hours: 12:00pm – 6:00pm

Time SEO Track
Sponsored by:
SEM TrackSearch Issues TrackSearch Marketing Boot CampPlus Session Track
7:30am-9:00am
(1 hr 30 min)
Breakfast & Registration
9:00am-10:15am
(1 hr 15 min)
Eye Tracking Update: How Users View & Interact With Contemporary Google Search Results
Focus: All
Getting Creative With Ad Copy & Testing
Focus: SEM
Sherlock Goes Local: How We Solved 3 Local Ranking Mysteries
Focus: SEO
Keyword Research & Copywriting For Search Success
Focus: All
Beyond Keywords: Audience Based Buying with Bing Ads
Bing
Expo+
10:15am-10:45am
(30 min)
Refreshment Break
10:45am-Noon
(1 hr 15 min)
Content, Keyword Research & The Art Of Audience Engagement
Focus: All
How Dynamic Ads Can Supercharge Your SEM Campaigns
Focus: SEM
Local Search AMA: A Roundtable Q&A With Top Local Experts
Focus: SEO
Link Building Fundamentals
Focus: SEO
Designing a Winning Content Marketing Campaign
Stone Temple Consulting
Expo+
Noon-1:30pm
(1 hr 30 min)
Expo Hall Sponsored by:
Stone Temple Consulting
Lunch & Expo Hall & SMX Theater Opens

(open to Expo+ pass holders)
What’s this?

1:30pm-2:45pm
(1 hr 15 min)
(1:30-1:55) Content, Your Brand, and the Battle for Customers

(1:55-2:20) Dark Search, Dark Social & Everything In-Between

(2:20-2:45) SEO For Ecommerce: What You Need To Know
Getting The Most Out Of Google AdWords & Bing Reporting Tools The New Search Landscape
Focus: All
Paid Search Fundamentals
Focus: All
What You Need To Know About Enterprise Link Building
Page One Power
Expo+
2:45pm - 3:30pm
(45 min)
Expo Hall Sponsored by:
Stone Temple Consulting
Refreshments & Expo Hall & SMX Theater Time

(open to Expo+ pass holders)
What’s this?

3:30pm-4:45pm
(1 hr 15 min)
(3:30-4:05) Google Now, Microsoft Cortana & The Predictive Search World

(4:05-4:45) How Apple's Changing Up Search: From Siri To Safari To Spotlight

(3:30-3:55) What Would Beyonce Do? 5 Fierce PPC Tactics To Make Your Account A Superstar

(3:55-4:20) Using Negative Keywords To Amplify Positive Results

(4:20-4:45) Hunting Big PPC Campaign Optimizations For Massive ROI Increases
(3:30-3:55) Perfect Starts: How to Get More of the Right Traffic

(3:55-4:20) How Programmatic Will/Is Changing Search

(4:20-4:45) Optimizing Pinterest For Maximum Engagement

Search Engine Friendly Web Design
Focus: SEO
Optimizing Paid Search Automation For Click-To-Call
Marchex
Expo+
4:45pm-6:00pm
(1 hr 15 min)
SMX Expo Hall Reception
Sponsored By
Stone Temple Consulting
Meet the market leading solution providers exhibiting at SMX East, while enjoying a beverage, snacks and networking.

(open to Expo+ pass holders) What’s this?

6:00pm - 7:00pm
(1 hr)
Evening Forum With Danny Sullivan
7:30pm-9:30pm (2 hr)

Janes of Digital

Join us for small bites, cocktails, connecting and a panel discussion with leaders in the industry. The evening discussion will focus on how individuals and organizations can foster a mindset and environment that help women build their personal brand and develop their careers.

Venue: 404

Address: 404 10th Ave, New York, NY 10001 (on the corner of 10th Ave and W 33rd St)

SMX East Agenda – Wednesday, September 30, 2015
Expo Hall Hours: 10:00am – 4:00pm

Time SEO Track
Sponsored by:
SEM TrackMobile TrackBrand TrackPlus Sessions
7:30am-9:00am
(1 hr 30 min)
Breakfast & Registration
9:00am-10:00am
(1 hr)
Keynote Conversation with Brad Bender, Vice President of Product Management, Google Display Network
10:00am-10:45am
(45 min)
Expo Hall Sponsored by:
Stone Temple Consulting
Refreshments & Expo Hall & SMX Theater Opens

(open to Expo+ pass holders)
What’s this?

10:45am-Noon
(1 hr 15 min)
The Growth Of Direct Answers: How Should SEOs React?
Focus: SEO
Battle Of The Match Types
Focus: SEM
Getting Mobile Friendly To Survive The Next Mobilegeddon
Focus: SEO
Brands Talk SEO
Focus: SEO

Learn With Google
Expo+
Noon-1:30pm
(1 hr 30 min)
Expo Hall Sponsored by:
Stone Temple Consulting
Lunch & Expo Hall & SMX Theater Time

(open to Expo+ pass holders)
What’s this?

1:30pm-2:45pm
(1 hr 15 min)
Exploring The New World Of Entity Search
Focus: SEO
The Great PPC Account Structure Debate
Focus: SEM
Beyond The Web: Why App Deep Linking Is The Next Big Thing
Focus: SEO
Brands Talk SEM
Focus: SEM

Learn With Google
Expo+
2:45pm - 3:30pm
(45 min)
Expo Hall Sponsored by:
Stone Temple Consulting
Refreshments & Expo Hall & SMX Theater Time (Expo Hall closes at 4:00pm)

(open to Expo+ pass holders)
What’s this?

3:30pm-4:45pm
(1 hr 15 min)
Essential Steps For Performing An Effective SEO Audit
Focus: SEO
Attribution Beyond The Last Click
Focus: SEM
Winning At Mobile PPC (Beyond mCommerce)
Focus: SEM
Protecting Your Brand From Online Fraud, Infringement & Other Emerging Threats
Focus: SEM

Learn With Google
Expo+
4:45pm-5:00pm
(15 min)
Refreshment Break
5:00pm - 6:15pm
(1 hr 15 min)
The Latest In Advanced Technical SEO
Focus: SEO
Personalized Ad Experiences Through Retargeting
Focus: SEM
Converting The Mobile Visitor
Focus: SEM
Empowering Your Organization With A Search Culture
Focus: All
8:00pm-11:00pm
(3 hr)
The Landys
SMX After Dark
SMX After Dark Party & Landy Awards Celebration

This year's SMX After Dark party will be bigger and better than ever - you won't want to miss it! The evening event will feature an open bar, appetizers, networking and special entertainment.

Join search industry leaders and fellow colleagues as we "Celebrate the Power of Search" and honor the winners of the inaugural Landy Awards presented by Search Engine Land!

All profits from Landy Awards entry fees, sponsors and ceremony ticket sales will be donated to charity, continuing the search marketing community's tradition of giving to worthy causes. This year's charities are BeTheMatch.org and CODE.org.

SMX East Agenda – Thursday, October 1, 2015
No Expo Hall

Time SEO Track
Sponsored by:
SEM TrackAnalytics & Conversion TrackRetail/Social TrackClinic Track
7:30am-9:00am
(1 hr 30 min)
Breakfast & Registration
9:00am-10:15am
(1 hr 15 min)
Being Found On The World's Second Biggest Search Engine: YouTube
Focus: SEO
Unlocking The Power Of AdWords Scripts
Focus: SEM
The Most Valuable Analytics Reports All SEOs Should Be Running
Focus: SEO
The New Dynamics Of Mobile eCommerce
Focus: SEM
SEO Site Clinic
Focus: SEO
10:15am-10:45am
(30 min)
Refreshment Break
10:45am-Noon
(1 hr 15 min)
Link Auditing & Best Practices For Acquiring Authoritative Links
Focus: SEO
Getting Images Right In Paid Search
Focus: SEM
Conversion Optimization For SEM
Focus: SEM
Holiday Shopping & Search Success
Focus: SEM
Social Media Clinic
Focus: SEM
Noon-1:00pm
(1 hr)
Lunch
1:00pm-2:15pm
(1 hr 15 min)
Meet The Search Engines
Focus: SEO
All Your Questions Answered: Google, Bing & Yahoo Talk Ads
Focus: SEM
NO SESSION Better Together: Search & Social
Focus: All
SEM Tune-Up Clinic With The SMX Mechanics
Focus: SEM
2:15pm-2:30pm
(15 min)
Refreshment Break
2:30pm-3:30pm
(1 hr)
Meet The SEOs
Focus: SEO
Paid Search Roundtable
Focus: SEM
NO SESSION NO SESSION Link Building Clinic
Focus: SEO
3:30pm-3:45pm
(15 min)
Session Break
3:45pm-4:45pm
(1 hr)
Best Of Show: Top SMX Takeaways

Focus alerts you to the topic categories of each session:

  • "SEO" sessions focus on using search engine optimization (SEO) to generate traffic from the "free," "organic," "natural" or "editorial" listings.
  • "SEM" sessions focus on generating traffic through paid search advertising, sometimes also called PPC (pay-per-click) advertising.
  • "BOTH" sessions are about issues applicable generally to search marketing overall, covering both SEO and SEM issues.

Level indicates how much knowledge you need to benefit most from the session:

"ANY" sessions are suitable for those with any skill level in SEM. Beginners will understand what's explained, but the sessions are also helpful to intermediate and advanced people.

"INTERMEDIATE" sessions are designed for those with working experience in search marketing. Don't feel you're intermediate level? If you've attended sessions in the SMX Boot Camp track, you'll be better prepared for intermediate sessions.

"EXPERT" sessions are for experienced search marketing pros. These sessions assume a high level of knowledge and don't stop to explain the basics.